Kroonistunut akillesvaiva juoksijalla

Easymoven OMT-fysioterapeutti Tommi Tähtinen kertoo akillesvaivaisen juoksijan tapauksesta:

Vastaanotolleni saapui 37-vuotias kuntoilija, joka harrastaa aktiivisesti juoksemista. Juoksutavoitteita oli reilut puoli vuotta sitten alkanut hidastamaan akillesjänteen kiputilanne. Hän oli käynyt työterveysfysioterapeutilla ja toisella yksityissektorin fysioterapeutilla, mutta kiputilanne ei ollut merkittävästi muuttunut saatujen ohjeiden ja manuaalisten hoitojen myötä. Kun aiemmista fysioterapiainterventioista saatu hyöty oli ollut vajavaista, omatoimisen harjoittelun motivaatio oli hiipunut viime aikoina.

Haastattelun perusteella sain kuulla, että asiakas oli tehnyt oikeaa täsmäharjoitetta akillesjänteen vahvistamiseksi (varpaille nousut portaalta). Akillesjänne vaatii nousujohteista kivun mukaisesti ohjelmoitua vahvistavaa harjoittelua riittävän pitkäkestoisesti toteutettuna. Erään teorian mukaan vaurioitunut jänne vahvistuu kuin puu: uusia “vuosirenkaita” syntyy vanhojen vuosirenkaiden päälle ja siten korjaantuminen on kohtalaisen hidasta. Hyvä korjaantuminen vaatinee todennäköisesti enemminkin kuukausien kuin viikkojen vahvistavan harjoittelun. Asiakkaan harjoittelussa ei ollut ollut riittävää nousujohteisuutta, vaan vastus ja toistot olivat pysyneet liian pitkään samana, joten tämä voi selittää, miksi akilleksen korjaantuminen oli pysähtynyt.

Kävin asiakkaan kanssa jänteen progressiivisen kuntoutusprotokollan ns. HSR eli heavy-slow-resistance mallin mukaisesti läpi ja asiakas motivoitui itsenäisesti harjoittelemaan. Tein asiakkaalle myös Shockwave- eli paineaaltohoidon, jolla voidaan kenties nopeuttaa jännevaivojen paranemista (tutkimustieto antaa ristiriitaista tietoa Shockwaven vaikuttavuudesta) ja manuaalisen pohkeen lihaskäsittelyn.

Tapasimme vielä kaksi kertaa, jolloin kontrolloin, että asiakas osaa harjoitella oikein ja varmistin, että asiakas ymmärtää mitä harjoitteluprogressio tarkoittaa. Teimme myös Shockwavehoidon näillä kahdella muulla tapaamisella.

Soitin asiakkaalle kuukausi tapaamistemme jälkeen ja fysioterapian vaikuttavuus oli hyvä: asiakkaan akilleskipu ei ole haitannut juoksemista. Hän kokee oireilevan jalan jopa paremmaksi kuin toinen jalka on ollut.

Hän on huomannut kuitenkin oireita muissa nivelissä, joka voi kertoa esim. tukevien rakenteiden riittämättömästä kapasiteetista kuormituksen suhteen. Asiakkaan tilanteessa voisi siis olla tarpeellista tehdä vielä tarkennuksia juoksijan lihaskunto- ja liikkuvuusharjoitteluun. Lihaspuolen riittävällä tuella saadaan juoksuasentoa parannettua ja mitä vahvempi juoksija on, sitä kevyempää jokainen askel on.


Tapauskertomuksen kirjoittaja on Easymoven OMT-fysioterapeutti Tommi Tähtinen. Hän on tuki- ja liikuntaelinvaivoihin erikoistunut fysioterapeutti ja työskentelee Easymoven Linnanmaan toimipisteessä. Tommin erikoisosaamista on mm. selkä-, niska-, ja raajavaivat sekä urheilufysioterapia. Voit varata ajan Tommille ja muille fysioterapeuteillemme ajanvarauksemme kautta.