Nuoren urheilijan polvivamman kuntoutus

Jääkiekkoa ja salibandya ahkerasti harrastavan 12-vuotiaan poikamme polvi kipeytyi äkillisesti syksyllä 2019.

Poika ehti valitella epämääräistä kipua polven alueella muutaman kerran, mutta kun intohimoisesti treenaamiseen suhtautuva nuorukainen joutui yhtenä iltana kyynelsilmin keskeyttämään jäätreenit, tiesimme, että nyt kipu on oikeasti kova. Enempiä miettimättä varasimme ajan ortopedille ja hän vahvisti tutkimuksensa jälkeen epäilyt: kyseessä oli rasituksen ja kasvuvaiheen aiheuttama aika yleinen urheilevien nuorten polvivamma, ns. Osgood schlatter. Hoitokeinona lepoa ja kuntoutusta. Lähetettä jatkohoitoihin emme kuitenkaan saaneet.


Isoveljen joukkuekaverin vanhemmalta kuitenkin kuulimme, että Pateniemen Easymoven fysioterapiassa oli hoidettu heidän poikansa vastaavaa vammaa hyvin tuloksin. Niinpä otimmekin yhteyttä Easymoveen ja saimme ajan marrraskuun alussa Fysioterapeutti Kim Lehtiselle. Vastaanotto oli ystävällinen ja asiantunteva, pojan sanojen mukaan ”tosi rento”. Ensimmäisellä käyntikerralla tilanne kartoitettiin perusteellisesti ja sen pohjalta saimme suunnitelman, jolla polvi olisi tarkoitus saada kuntoon. Alussa pääasiallisenea hoitona oli lepoa treeneistä, mutta pelkällä makoilulla jalka ei kuulemma paranisi. Kim laati ohjelman, jonka avulla polvea kuntoutettiin. Kaikki syy-seuraussuhteet selitettiin selkeästi ja ymmärrettävästi, jotta me vanhemmatkin ymmärsimme, miksi mitäkin tehtiin. Suunnitelma oli vahvistaa reiden ja pakaran sekä lantion seudun lihaksistoa, jotta urheillessa ne tekisivät enemmän työtä ja ottaisivat rasituspainetta pois polvelta. Kaikki liikkeet opeteltiin käyntikertojen yhteydessä ja ne myös videoitiin, jotta kotona oli helppo tarkastaa, että liikkeet tehtiin varmasti oikein. ”Yksi oikein tehty liike on paljon tehokkaampi, kuin kymmenen sinne päin”, muistutti poika fysioterapeutin korostaneen.


Kuntoutumista seurattiin käynneillä fysioterapiassa n. kolmen viikon välein. Tapaamisissa arvioitiin polven kunto ja sovittiin seuraavat toimenpiteet ja harjoitusohjelma. Rasitusta ja harjoitteiden kuormittavuutta lisättiin pikkuhiljaa, kun kipu alkoi hellittämään lihaksiston vahvistuessa ja siten vieden rasitusta polvelta. Edistyminen oli aika nopeaa, mutta vaati toki ahkeraa ”kotiläksyjen” tekoa – lisävirtaa tuli myös positiivisesta kannustamisesta terapiakäyntien yhteydessä, Kim oli kuin ”oma henkilökohtainen valmentaja”. Hänen ohjeidensa mukaan myös joukkueharjoituksia lisättiin viikko-ohjelmaan pikkuhiljaa ja nyt n. 3 kuukauden ahkeran työn jälkeen helmikuussa 2020 polvi on kivuton ja poika pystyy treenaamaan 4 kertaa viikossa ja pelaamaan lisäksi kahden lajin pelejä viikonloppuisin!


Kuntoutuminen vaati kovaa työtä ja ahkeraa kuntoutusohjelman noudattamista, mutta ei olisi onnistunut ilman asiantuntevaa fysioterapiaa ja positiivisen kannustavaa tukea fysioterapeutilta. Nyt on mukava taas harrastaa hymy huulilla, kiitos vielä Kim!”


Kirjoittaja on nuoren asiakkaamme isä, Matti. Asiakkaan fysioterapeuttina on toiminut Easymoven Kim Lehtinen, Oulun Pateniemen toimipisteellä.