Suorien vatsalihasten erkauma - raskauden jälkeen
Raskausvatsan kasvaessa vatsalihakset joutuvat venymään äärimmilleen aiheuttaen jännesauman laajenemisen sivuille.
Suorien vatsalihasten erkaumasta käytetään myös termejä diastasis rectus abdominis, diastasis recti abdominis sekä lyhennettä DRA. Käytännössä suorien vatsalihasten erkauma tarkoittaa kahden suoran vatsalihaksen (m. rectus abdominis) erkanemista keskilinjasta valkoisen jännesauman (linea alban) ohenemisen ja venyttymisen seurauksena.
Tyypillisesti jännesauma ohenee raskauden seurauksena, kun raskausvatsan kasvaessa vatsalihakset joutuvat venymään äärimmilleen aiheuttaen jännesauman laajenemisen sivuille. Raskauden aikana suorien vatsalihasten erkauma on täysin luonnollinen ja tarpeenmukainen tapahtuma, eikä sitä ole syytä etukäteen pelätä. Useimmilla naisilla jännesauma palautuu spontaanisti kahdessa kuukaudessa synnytyksen jälkeen.
Ensimmäisen synnytyksen jälkeen erkaumaa esiintyy ensimmäisten viikkojen aikana 35-60 %:lla synnyttäneistä naisista. Osalla synnyttäneistä naisista erkauma ei palaudu spontaanisti vaan erkauman palautuminen edellyttää kuntoutusta. Erkauma itsessään on kivuton ja lähinnä kosmeettinen haitta, mutta koska vatsalihaksilla on suuri rooli lantion ja rangan tukemisessa, erkaumaan liittyy usein alaselän ja lantionalueen kiputiloja sekä toimintahäiriöitä. Vatsalihasten tuoman tuen heikkenemisen myötä erkauma altistaa lantionpohjan toimintahäiriöille.
Banerjee ym (2013) tutkivat raskauden aikana tehtyjen vatsalihasharjoitteiden vaikutuksia suorien vatsalihasten erkauman esiintyvyyteen. Testattavat henkilöt tekivät harjoitusohjelmaa kolme kertaa viikossa raskausviikoilla 18-34. Testiryhmä A teki harjoitusohjelman lisäksi vatsalihasharjoitteita, kun puolestaan verrokkiryhmä ei tehnyt vatsalihasharjoitteita ollenkaan. Testaustulokset mitattiin kolme päivää synnytyksen jälkeen. Tuloksista voitiin havaita, että vatsalihasharjoitteita tehneellä testiryhmällä erkauman esiintyvyys oli 53 % kun taas verrokkiryhmällä esiintyvyys oli 93 %. Tutkimuksen myötä asiantuntijat totesivat, että odottaville äideille olisi syytä luoda harjoitusohjelma, joka sisältää yksilöllisesti valitut vatsalihasharjoitteet. (Banerjee ym. 2013, 126.)
Kahden suoran vatsalihaksen välinen etäisyydelle eli jännesauman leveydelle on kansainvälinen nimitys IDR (inter-recti distance). Jännesauman leveys vaihtelee jännesauman eri osissa ja on tyypillisesti leveimmillään navan korkeudella. Jännesauman leveyttä mitatessa asiakas on koukkuselinmakuulla ja kohottaa päätään sekä lapaluidensa yläreunoja irti alustasta, jolloin vatsalihakset jännittyvät. Vatsalihasten jännityksen erkauman kuntoutukseen perehtynyt fysioterapeutti mitataa suorien vatsalihasten sisäreunojen välisen etäisyyden. Ultraäänikuvantaminen ei ole välttämätöntä erkauman konservatiivisen kuntoutuksen osalta. Erkauman leveyden lisäksi on olennaista tarkastella muun muassa kehonhallintaa ja voiman välittymista ylä- ja alavartalon välillä.
Kuntoutuksen tavoitteena on muun muassa toiminnaltaan optimaalinen keskivartalo ja vatsalihasten profiiliin vaikuttaminen. Kuntoutuksen alkuvaiheessa harjoitellaan lantionpohjan ja poikittaisen vatsalihaksen eristettyä aktivoimista ja rentouttamista. Erkauman kuntoutukseen perehtyneellä fysioterapeutilla on merkittävä rooli poikittaisen vatsalihaksen aktivoitumisen kontrolloinnissa harjoitteita tehdessä. Terveillä henkilöillä 10-15 % jännitys lantionpohjan lihaksissa aiheuttaa myös poikittaisen vatsalihasten aktivoitumisen. Mikäli lantionpohjan jännitys on yli 10-15 %, poikittaisen vatsalihaksen lisäksi aktivoituu sisempi vino vatsalihas, mikä tekee poikittaisen vatsalihaksen aktivoinnin tunnustelemisesta haastavaa. Alkuvaiheen harjoittelun tavoitteena on kyetä tekemään 10 laadukasta toistoa 10 sekunnin pidolla ja 3 hyvää sarjaa, mikä jälkeen siirrytään haastavampiin harjoitteisiin.
Käy selinmakuulle ja tuo polvet koukkuun jalkapohjan lattiassa pysyen. Tuo leukaa kohti rintaa ja kohota ylävartaloasi hieman irti lattiasta. Vatsalihasten aktivoituessa tarkastele, miltä vatsalihasten profiili näyttää ja tunnustele sormilla, miltä vatsalihasten väli tuntuu.
Nouseeko vatsalle kumpu (”patonki”)?
Meneekö vatsa kuopalle vatsalihasten välissä?
Uppoaako sormet vatsalihasten väliin?
Mikäli vastasit kyllä johonkin edellä esitettyyn kysymykseen, sinulla voi mahdollisesti olla erkaumaa. Mikäli epäilet sinulla olevan suorien vatsalihasten erkaumaa, sinulla esiintyy synnytyksen jälkeen alaselkäkipuja tai olet asian suhteen epävarma, käännythän asiantuntevan fysioterapeutin puoleen.
Artikkelin kirjoittaja on fysioterapeutti Marjaana Alajoki, joka tarjoaa suorien vatsalihasten erkauman kuntoutusta Easymovella. Voit varata ajan Marjaanalle nettiajanvarauksemme kautta tai tiedustella muita aikoja spostitse marjaana.alajoki@easymove.fi.
Lähde: Banerjee, A., Mahalakshmi, V., Baranitharan, R. 2013. Effect of antenatal exercise program with and without abdominal strengthening exercises on diastasis rectus abdominis - a postpartum follow up. Indian Journal of Physiotherapy and Occupational Therapy 7 (4). 123–126. New Delhi. Intia.