5+1 vinkkiä hiihtoon ja hiihtäjän huoltoon
Hiihto on osa suomalaista sielunmaisemaa.
Meillä Easymovella huolletaan suksien sijasta hiihtäjiä, jotta voit nauttia hyvillä välineillä liikkumisesta enemmän! Olet sitten oman elämäsi Iivo Niskanen, Siiri Rantanen tai vasta harkitset ladulle lähtemistä, lue alta hiihtovinkit!
Hiihto on erinomaista kestävyysliikuntaa, joka kehittää sydän ja verenkiertoelimistön kuntoa. Hiihto kehittää myös käsien ja jalkojen suuria lihasryhmiä, selkää sekä keskivartaloa. Hiihdossa ei tule iskutusta samalla tavalla kuin esimerkiksi juoksussa ja tämän vuoksi hiihto soveltuu myös hyvin esimerkiksi nivelrikoista kärsiville sekä iäkkäille ihmisille. Hiihto kehittää myös tasapainoa!
1. Älä lähde liikkeelle liian kovaa
Varsinkin aloittelevalla kuntoilijalla liian kova vauhti on yleinen virhe, joka tekee lenkistä tuskallisen. Aktiivisenkaan hiihtäjän ei tule unohtaa lämmittelyä, varsinkaan ennen kovavauhtista lenkkiä.
2. Huolehdi lihaskunnosta
Hyvästä lihaskunnosta on hyötyä hiihtotekniikan säilyttämisessä väsymyksen yllättäessä. Treenaa salilla erityisesti ylävartalon ja keskivartalon (vatsa- ja selkälihakset) lihaskuntoa.
3. Vaihda maisemaa ja kehity
Hiihtovauhdin lisäksi kannattaa keholle antaa uusia ärsykkeitä erilaisilla laduilla hiihtäen. Hiihdä siis välillä tasaisella peltoaukealla ja välilä mäkisemmissä maastoissa. Joskus riittää, että vaihtaa maisemaa omalta asuinalueelta viereiselle hiihtoreitistölle.
4. Vältä ja hoida vammat
Hiihdossa sattuvista vammoista 25% on tapaturmaisia ja loput 75% rasitusvammoja.
Kaatuminen on tavallisin tapaturma hiihdossa, ja suurin osa hiihtovammoista kohdistuukin yleensä yläraajoihin. Hiihtäjän peukalo syntyy peukalon vääntyessä sauva kädessä, jolloin peukalon tyvinivelen sivuside repeää. Erilaiset olkanivelen vauriot ovat myös tavallisia.
Hiihto kuormittaa monipuolisesti koko kehoa, mutta erityisesti selkä, polvet ja sääret ovat alttiina toistuvalle kovalle rasitukselle, ja myös kuormitusvirheille. Alaraajojen rasitusvammoista tavallisia ovat polvilumpion seudun kiputilat, akillesjännekivut, säären sisäpuolen kipeytyminen ("penikkatauti") ja isovarpaan tyvinivelen vaivat.
5. Muista palautuminen
Hiihtoon hurahtaessa saattaa kilometrejä kertyä huimia määriä! Muistathan pitää lepopäiviä. Huolehdi erityisesti riittävästä unesta ja monipuolisesta ravinnosta.
+ 1. Ammattilaiset avuksi!
Hiihto on välineurheilua, joten jos omat huoltotaidot eivät riitä, vie sukset ammattilaisen huollettavaksi. Sama pätee myös hiihtäjään, jos kroppa ei toimi, käänny meidän fysioterapeuttien, naprapaatin tai hierojien puoleen. Johan alkaa suksi luistaa!
Lähteet:
suomenlatu.fi
kaikkihiihdosta.fi
https://www.duodecimlehti.fi/duo99361
https://ukkinstituutti.fi/fyysinen-kunto/kunnon-osa-alueet/kestavyyskunto/