Kipeä keho tutuksi

”Kipu on korvien välissä” on lause, jota kuulee nykyään paljon asiantuntijoiden suusta. Se ei tarkoita, että kaikki kipu olisi kuviteltua vaan sitä, että kivun kokemus käsitellään korvien välissä aivoissa.

Ennen tätä kipu on vain hermoimpulsseja, jotka aivoihin päästyään muovautuvat monimutkaiseksi kokonaisuudeksi, jossa yhdistyvät kaikki aiemmat kokemukset ja nykyinen kuormittuneisuus. Kipu tuntuu kehossa, mutta vaikuttaa aina ajatteluun ja tunteisiin. Pitkään jatkuessaan se voi myös herkistää kehon tuntemaan kipua tilanteissa, joissa kipua ei tavallisesti tuntuisi. Kaikella tällä on vaikutuksia kehon käyttämiseen liikkumisessa ja itseilmaisussa ja näin ollen kivun merkitys ihmiselle on muutakin kuin vain pelkkä fyysinen ilmiö.

Tunnistamme kaikki varmasti tilanteita, joissa kipu on rajoittanut elämäämme. Migreeni vei innon lähteä ystävien kanssa illanviettoon. Selkäkipu vaikeuttaa töissä tietokoneen ääressä istumista ja tunkee tajuntaan keskeyttäen juuri saamasi idean. Polvia särkee niin, ettet kykene leikkimään lattialla lastenlastesi kanssa.


Kipu saa vetäytymään omaan kuplaan ja ajatukset pyörimään kivun ympärillä. Harmittaa kun ei pysty tekemään, mitä haluaisi. Kipu tekee ihmisen myös varovaiseksi. Varovaisuus näkyy sekä kehon liikkeissä että innon puuttumisena tekemisestä, kun takaraivossa koko ajan kolkuttaa ajatus ”tulenkohan taas kipeäksi tästä”. Liiallinen varovaisuus voi pahimmillaan muuttaa kivun krooniseksi, jolloin vaikutukset alkavat näkyä myös tunne-elämässä ja kivun noidankehä on valmis. Paha olo tekee kivusta vieläkin pahempaa ja synnyttää lisää kipua pienimpienkin epämiellyttävien kehotuntemusten muuttuessa häiritseviksi. Keho on koko ajan hälytystilassa. Aiemmin toimiva keho tuntuu itselle vieraalta, rikkinäiseltä ja kyvyttömältä hoitamaan tehtäviä, joita haluaisi tehdä. Elämänlaadun laskiessa myös mieliala usein laskee. Matala mieliala ja kipu saa kehon hitaaksi ja kömpelöksi. Kehosta on tullut yksi ahdistava sekamelska, joka lähettää kummallisia viestejä, joihin on vaikea vastata.


Kroonisen kivun aiheuttaman kierteen purkaminen on monivaiheinen projekti, jossa omaan kehoon kannattaakin opetella tutustumaan uudelleen. Kun oman kehon viestejä oppii tulkitsemaan, kehon hälytystila pääsee purkautumaan ja elämään on mahdollista löytää mielekkäitä asioita. Tällöin kivun koettu haitta pienenee ja elämänlaatukin positiivisten kokemusten myötä hiljalleen paranee. Vaikka kuulostaakin ikävältä sanoa ääneen, ettei kroonisesta kivusta aina pääse eroon, on kuitenkin lohduttavaa ajatella, että elämä voi olla hyvää ja laadukasta kivun kanssakin.



Artikkelin on kirjoittanut fysioterapeutti Karoliina Kyllönen.


Lisää mielenkiintoista luettavaa:


Fysioterapeutin vaihtaminen antoi uutta näkökulmaa kuntoutumiseen

Asiakaskertomuksen on kirjoittanut Easymoven asiakas Anna-Maija.

Lue lisää