Tapauskertomus - Kroonistunut niskakipu toimistotyöläisellä
Tapauskertomuksen tavoitteena on kertoa tuki- ja liikuntaelinvaivoihin erikoistuneen fysioterapeutin työkaluista. Millaisia asiakkaita vastaanotolla käy? Millaisia vaivoja heillä on? Ja miten he ovat päätyneet vastaanotolle?
Vastaanotolleni saapui lääkärin lähetteellä 25-vuotias nainen. Hän oli kaatunut 6 kuukautta ennen tapaamistamme. Hänen oireina oli kaatumisesta asti ollut vaihteleva niskakipu, huimaus ja päänsärky. Asiakkaan niskaa ja päätä oli kuvattu vakavien patologioiden poissulkemiseksi magneettikuvauksella. Asiakas teki näyttöpäätetyötä, mutta viime aikoina työn tekeminen oli alkanut hankaloitua em. oireiden vuoksi. Töissä oli tehty järjestelyitä ja asiakas pystyi tekemään osan töistään kotoa etätöinä, joilla oli positiivinen vaikutus oireisiin. Asiakas kertoi työterveyslääkärin määränneen oireisiin fysioterapian lisäksi lihasrelaksanttia, jolla oli hyvä vaste pinnallisten lihasten rentoutumiseen, mutta hieman lääkkeen ottamisen jälkeen saattoi tulla voimakas kipu yläniskan alueelle. Asiakas oli huolissaan niskan pitkään jatkuneista oireista.
Kliinisessä tutkimisessa huomasin asiakkaan ryhdissä toimistotyölle “tyypillisiä” muutoksia, jossa asiakkaan pää oli työntynyt eteen eli korvalehti oli olkapään keskilinjasta edessä, joka tuo kuormitusta niskan ja kallonpohjan rakenteille. Normaalista poiketen niskan liikkeet olivat erittäin varovaisia, hän koki niskan liikuttamisen uhkaavaksi ja oireita pahentavaksi, toisaalta samaan aikaan riittävän pitkä staattistyyppinen kuormitus eli lukeminen, puhelimen ja tietokoneen käyttö tai muu niskan paikoillaan pitäminen voimisti myös oireita. Niskan ja yläselän lihaksistossa oli voimakasta kosketusarkuutta.
Kliinisen tutkimisen ja haastattelun perusteella arvelin oireiden selittyvän pinnallisten lihasten voimakkaalla jännityksellä eli tensiolla, joka estää kunnollisen aineenvaihdunnan pään ja niskan alueella, lisäksi kaatumisesta voi seurata niskan syvien lihasten aktivaatio-ongelma. Niskan syvien lihasten tehtävänä on tukea niskaa ja pitää päätä paremmassa asennossa matala-asteisessa kuormituksessa esim. istuessa. Mikäli nämä lihakset eivät aktivoidu kunnolla on se ikään kuin sama kuin yrittäisit nostaa kuormaa ilman minkäänlaista keskivartalon tukea.
Ensimmäisellä tapaamisella ohjasin asiakkaalle syvien niskalihasten aktivointiharjoitteet, pinnallisten lihasten “kuminauhajumpat”, itsenäisen kasvojen alueen lihaskäsittelyn sekä tein yläniskan ja kasvolihasten pehmytkudoskäsittelyn. Laitoin asiakkaalle myös kivun selitysvideolinkin YouTubesta, jonka asiakas koki erittäin hyväksi vähentämään kivun aiheuttamaa huolta ja siten vähentää psykologista kuormaa, jonka kivun pelko aiheuttaa.
Asiakas saapui toiselle tapaamiselle n. viikon kuluttua. Hän kertoi oireiden olevan lähestulkoon kokonaan poissa. Hän oli pystynyt käymään töissä. Motivoin asiakasta viemään harjoittelua vaativampaan ja toiminnallisempaan suuntaan. Kävin asiakkaan kanssa läpi muutamia perinteisiä lihaskuntoharjoitusliikkeitä, joita asiakkaan oli tavoitteena alkaa tehdä Easymoven kuntosalilla. Sovimme seuraavan ajan kolmen viikon päähän, jotta asiakas ehtii harjoitella riittävän monesti itsenäisesti kuntosalilla.
Jatkofysioterapian tavoitteena on motivoida asiakasta säännölliseen terveysliikuntaan, joka kumoaa usein näyttöpäätetyön aiheuttamat haitat tuki- ja liikuntaelinterveydelle. Terveysliikunnassa huomioin asiakkaan kohdalla lihaskuntoharjoittelussa ryhtimuutokset ja mahdolliset muut jo olemassa olevat tuki- ja liikuntaelinvaivat.
Tommi Tähtinen, Fysioterapeutti, Cert MDT, OMT-erikoistuva
tommi.tahtinen(at)easymove.fi
P. 050 3453335
Tommi on tuki- ja liikuntaelinvaivoihin erikoistunut fysioterapeutti, joka pitää vastaanottoa Easymoven Pateniemen toimipisteessä. Tommin erikoisosaamista on mm. selkä-, niska-, ja raajavaivat sekä urheilufysioterapia. Tommi aloitti v. 2020 150 opintopisteen laajuisen OMT-fysioterapeutin titteliin johtavan täydennyskoulutuksen. Voit varata ajan Tommille nettiajanvarauksemme kautta tai tiedustella vapaita aikoja ylläolevista yhteystiedoista.