Lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapia – Vulvodynia

Katsaus vulvodynian itsehoitoon ja fysioterapiaan.

Vulvodynialla tarkoitetaan oireyhtymää, jossa esiintyy ulkosynnyttimien kipua ja kirvelyä. Pitkäkestoinen kiputila määritellään vulvodyniaksi silloin, kun kivun aiheuttajana ei ole mikään tunnettu sairaus ja lääkärin tutkimuksessa ulkosynnyttimien alue todetaan ulkoisesti terveen näköiseksi. Naisista jopa 15 % tunnistaa kärsineensä joskus tällaisesta kiputilasta ja vulvodynia on yleisin yhdyntäkipujen aiheuttaja 18-40 vuotiailla naisilla. Vaikka vaiva on varsin yleinen, tutkimustietoa vulvodynian syistä ja hoidosta on vähän. Laukaisevana tekijänä voi olla toistuva hiivasienitulehdus, bakteeritulehdus tai ehkäisypillerien käyttö. Valtaosa vulvodyniapotilaista on alle 30-vuotiaita naisia.

Vulvodynian oireet

Vulvodynian oireet ovat vaihtelevia. Emättimen suun koskettaminen ja yhdyntä voivat aiheuttaa kipua. Yhdyntäkipu voi ilmentyä myös vasta yhdynnän jälkeen ja olla voimakkaimmillaan seuraavana päivänä. Joskus ulkosynnyttimien kipu voi olla jatkuvaa ja esiintyä koko vulvan alueella ilman ärsyttävää tai laukaisevaa tekijää. Yleisimmin kipu ilmenee kosketuksesta. Kipu voi säteillä peräaukkoon, ristiselkään tai reisiin. Osalla naisista esiintyy lantionpohjan lihaksiston voimakkaita lihasspasmeja, jotka vaikeuttavat yhdynnässä emättimeen pääsyä ja jopa tamponin asettamista. Kiputilojen voimakkuus voi vaihdella kuukautiskierron mukaan ja olla pahimmillaan ennen kuukautisia.

Vulvodyniasta kärsivä kokee gynekologisen tutkimuksen kivuliaaksi ja sen vuoksi perinteinen gynekologinen sisätutkimus ei aina ole välttämätöntä. Kipupisteitä voidaan paikantaa ns. vanupuikkotestillä, jossa lääkäri koskettaa kostealla vanutikulla emättimen suuaukon ympärystää. Kipupisteiden kohdalla voi näkyä punoittavat alueet, jotka vastaavat eteisrauhasten sijaintia.

Itsehoito ja fysioterapia

Itsehoitona suositellaan apteekista saatavia ihonhoitoöljyjä, joita kannattaa käyttää iltaisin kipeisiin kohtiin. Ulkosynnyttimien ihon ja limakalvojen hoitoon on hyvä käyttää säännöllisesti limakalvoille sopivaa perusvoidetta tai hajusteetonta hoitoöljyä. Kipeiden alueiden säännöllinen koskettaminen on suositeltavaa (desensitaatio). Apteekista saatavilla liukasteilla tai puudutegeeleillä voi helpottaa yhdyntää.

Lantionpohjan lihasten tunnistaminen sekä tahdonalaisen supistamisen ja rentouttamisen opettelu on tärkeää. Vulvodynian fysioterapiassa käytetään muun muassa fysioterapeutin ohjaamaa biopalauteharjoittelua, elektroterapiaa ja lantionpohjan rentoutusharjoitteita. Lantionpohjan toimintahäiriöihin perehtynyt fysioterapeutti opastaa lantionpohjan lihasten tunnistamisessa ja ohjaa rentoutusharjoitusten oikean suoritustekniikan.

Lantionpohjan lihasten tunnistamisharjoite naisille

Istu tuolilla hyvässä asennossa. Supista lantionpohjan lihaksiasi ikään kuin yrittäisin pidättää virtsaa tai karkaavaa ilmaa. Pyri pitämään pakarat ja suorat vatsalihakset rentoina. Anna hengityksen kulkea normaalisti. Lantionpohjassa tulisi olla tunne, että emätin kohoaa hieman ylöspäin. Voit tunnustella lantionpohjan lihasten jännittymistä kädelläsi emättimen ja peräaukon väliseltä alueelta. Pidä kevyt jännitys 5 sekuntia ja rentouta 10 sekuntia. Toista harjoitus 5 – 10 kertaa.


Artikkelin on kirjoittanut Easymoven fysioterapeutti Marjaana Alajoki, joka on erikoistunut lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapian. Voit varata Marjaanalle ajan lantionpohjan fysioterapiaan nettiajanvarauksen kautta.


Lisää mielenkiintoista luettavaa:

Lantionpohjan fysioterapiasta apua syöpähoidoista kuntoutumiseen

Blogitekstin on kirjoittanut Easymoven asiakas, joka on saanut avun lantionpohjan fysioterapiasta suolen heikkoon hallintaan.

Lue lisää


Cystocele eli emättimen etuseinän laskeuma

Gynekologiset laskeumat ja kuntoutus

Mitä ovat gynekologiset laskeumat? Ja miten lantionpohjan toimintahäiriöitä hoidetaan fysioterapian keinoin?

Lue lisää