Tekonivelleikkaus, toipuminen ja kuntoutus

Jännittääkö tuleva polven tai lonkan tekonivelleikkaus? Lue lisää tekonivelleikkauksesta, toipumisajasta, kivusta ja turvotuksesta sekä kuntoutuksesta.

Vuonna 2016 Suomessa tehtiin 12.251 kpl polven ja 9.656 kpl lonkan tekonivelleikkausta.

Tekonivelleikkaus on yleensä suunniteltu leikkaus, joka toteutetaan, kun konservatiivinen hoito ei ole riittävä lievittämään esimerkiksi nivelrikon aiheuttamia oireita.

Vuonna 2016 Suomessa tehtiin 12.251 kpl polven ja 9.656 kpl lonkan tekonivelleikkausta, joten leikkaavat lääkärit ovat kokeneita ja osaavat asiansa.

Tekonivelleikkaukseen saavutaan suunnitellusti sovittuna päivänä ja kellonaikana. Leikkauksen jälkeen sinut siirretään heräämöön, jonka jälkeen vietät sairaanhoitopiiristä riippuen muutaman päivän osastolla. Leikkauksesta toipuminen ja kuntoutuminen alkaa heti osastolla ja omalla aktiivisella asenteella voit vaikuttaa kuntoutumisen etenemiseen merkittävästi.

Toipuminen osastolla

Kun puuduteaineet ovat lakanneet vaikuttamasta, voit aloittaa selinmakuulla ollessasi nilkkojen pumppaavat liikkeet ja reiden etuosan lihasten sekä pakaralihasten aktivoiminen. Osaston fysioterapeutti antaa sinulle leikkauksen jälkeisen fysioterapiaohjauksen, opastaa sinulle alkuvaiheen itsenäiset harjoitteet ja avustaa sinut seisoma-asentoon viimeistään 6 tunnin kuluttua leikkauksesta. Kuulostaako hurjalta? Ensimmäiset seisomaannousut ja askeleet tehdään fysioterapeutin opastamana ja kävely aloitetaan tyypillisesti kyynärsauvojen avulla. Leikatulle alaraajalle saa yleensä varata heti leikkauksen jälkeen kivun sallimissa rajoissa.

Heti leikkauksen jälkeen polvi tulee olemaan kipeä. Kipua ei tule pelätä eikä se tarkoita leikkauksen epäonnistuneen. Tässä vaiheessa kipu on normaalia ja siihen täytyy suhtautua järkevästi. Mikäli kipu on sietämätöntä, ota asia rohkeasti puheeksi osastolla. Anestesialääkäri suunnittelee ja ohjeistaa yhdessä kirurgin kanssa leikkauksen jälkeisen kivunhoidon. Pahin kipu lievittyy noin 2-3 vuorokauden aikana. Kivusta huolimatta leikatun nivelen liikuttaminen, lihasten aktivoiminen sekä kävelyharjoitteet tulee aloittaa viipymättä osastolla. Varhainen liikkeelle lähteminen ennaltaehkäisee myös laskimotukoksien syntymistä. Saatuasi fysioterapeutin ohjauksen osastolla, olet vastuussa saamiesi harjoitteiden toteuttamisesta. Harjoitteisiin kuuluu tyypillisesti mm. leikatun nivelen liikeharjoitteet, reisi- ja pakaralihasten aktivoiminen ja vahvistavat harjoitteet sekä kyynärsauvojen kanssa kävely tasaisella alustalla ja portaikossa.

Osastolla arvioidaan kotona pärjäämistäsi ja tehdään kotiutussuunnitelma. Saat mukaasi osastolta tekonivelpotilaan leikkaushaavan hoito-ohjeet sekä ohjeet kivunhoitoon. Ennen kotiutumista muista pyytää sinua hoitavalta lääkäriltä lähete fysioterapiaan.

Ensimmäiset viikot kotona

Heti kotiuduttuasi jatka osaston fysioterapeutin sinulle ohjaamia kotiharjoitteita päivittäin vähintään 6 viikon ajan. Tässä vaiheessa olet vielä sairaslomalla, joten kuntoutus ja leikkauksesta toipuminen on nyt sinun ensisijainen tehtäväsi. Ompeleet tai hakaset poistetaan 14 vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Jatka säännöllisesti leikatun nivelen liikeharjoitteita, jotta saavutat nivelen toiminnan kannalta riittävän liikelaajuuden. Aloita kävelyn harjoittelu kyynärsauvojen avulla kotona ja pikkuhiljaa siirry kävelemään myös ulkotiloihin. Alkuun voit pyytää omaisen mukaasi ensimmäisille kävelylenkeille ulkona. Kävele alkuun lyhyitä matkoja useamman kerran päivässä ja pikkuhiljaa vointisi kohentuessa pidennä kävelymatkaa. Kyynärsauvoista voi luopua, kun kävely onnistuu turvallisesti ja ontuminen on mahdollisimman vähäistä, yleensä 2-4 viikon kuluttua leikkauksesta.

Aloita kevyesti rasittavalta tuntuva liikunta (esim. vesiliikunta, kuntopyöräily) noin 4 viikon kuluttua leikkauksesta. Harkitse investointia kuntopyörään jo ennen leikkausta. Ensimmäisillä kerroilla polje kuntopyörää muutama minuutti kerralla ja lisää aikaa hiljalleen. Polkeminen lisää aluksi turvotusta ja kipua, mutta tämä on täysin normaalia. Noin 6 viikon jälkeen leikkauksesta voit hiljalleen lisätä vastusta.

Voimaharjoittelun voi aloittaa keskimäärin 6 viikon kuluttua leikkauksesta ja tässä vaiheessa on hyvä hakeutua saamallasi fysioterapialähetteellä fysioterapeutin vastaanotolle. Kevyesti rasittavan liikunnan voi vaihtaa jo rasittavalta tuntuvaan liikuntaan. Aloita voimaharjoittelu kevyillä painoilla ja lisää vastusta tuntemustesi mukaan. Leikattu nivel on vielä tässä vaiheessa kipeä, mutta mikäli kivun voimakkuus säilyy tasolla VAS 3-4, ei kivusta tarvitse huolestua harjoittelun aikana.

Turvotus ja kipu

Luustoon kohdistuvat leikkaukset aiheuttavat voimakasta kipua, joka helpottaa kudosvaurion parannuttua. Tekonivelleikkauksen jälkeen leikattu nivel tulee olemaan kipeä useamman kuukauden ajan. Valmistaudu henkisesti kipuun jo ennen leikkausta ja suhtaudu kipuun järkevästi. Tekonivelleikkauksen jälkeinen kuntoutus ei ole kilpajuoksu siitä, kuka ottaa vähiten kipulääkettä. Kipulääkkeen tarve on yksilöllistä, joten ota sinulle määrätyt kipulääkkeet säännöllisesti lääkärin ohjeen mukaisesti. Mikäli kipulääkitys ei ole riittävä, et saa kivulta nukuttua tai kipu haittaa merkittävästi kotiharjoitteiden toteuttamista, ota yhteys hyvinvointikeskukseesi. Kivun hoito perustuu sinun omaan arvioosi kivusta. Arvioi kipuasi säännöllisesti VAS-asteikolla 0-10 (VAS 0 = ei kipua, VAS 10 = sietämätön kipu). Mikäli kipu on lähempänä asteikon ala-, kuin yläosaa, ei kivusta tarvitse huolestua. Tavoitteena on pitää kipu lievänä tai kohtuullisena (VAS 3 tai 4). Liikunta, kylmähoito ja kohoasento voivat lievittää kipua ja vähentää kipulääkityksen tarvetta. Kylmähoitoa voi toteuttaa noin 20 min kerralla, useita kertoja päivässä.

Tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen

Mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaisesti, voi tekonivel toimia lähes yhtä hyvin kuin luonnollinen nivel. Tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen kestää keskimäärin noin 1-2 vuotta ja vaatii noin kolmen kuukauden sairausloman. Leikkauksen jälkeinen kipu ja turvotus helpottavat kuukausien kuluessa, joten maltti on valttia. Kivusta huolimatta aktiivinen kotiharjoittelu on elinehto onnistuneelle kuntoutumiselle. Harjoittelun mahdollistamiseksi on hyvä ottaa tarpeen mukaan kipulääkettä etukäteen. Harjoittelun aikana saa tuntua lievää tai kohtalaista kiputuntemusta (VAS 3-4). Turvotusta voi esiintyä usean kuukauden ajan leikatun nivelen ja koko raajan alueella. Liikkuminen ja lepo sopivassa suhteessa, kylmähoito ja kohoasento lievittävät turvotusta pidemmällä aikavälillä. Jos turvotus selkeästi lisääntyy rasituksesta eikä lievity levossa, voi harjoittelua tilapäisesti keventää.

Tekonivelleikkauksen jälkeen suositellaan usein iskutonta liikuntaa, jotta tekonivel pysyisi paikallaan pidempään ja toimisi optimaalisesti. Tämä suositus ei kuitenkaan perustu näyttöön vaan on enemmänkin omaksuttu käytänne. Ei siis voida osoittaa, että liikunta tai työ heikentäisi tekonivelen pysyvyyttä. Tekonivelistä 95 % on paikallaan ja toimii odotetulla tavalla vielä 10 vuoden kuluttua leikkauksesta. Lähes kaikki tekonivelleikkauksessa käyneet toipuvat hyvin ja heidän elämänlaatunsa paranee merkittävästi.

Mikäli olet epävarma, kuormittavamman harjoittelun aloittaminen arveluttaa tai kuntoutumisprosessi turhauttaa, hakeudu viipymättä fysioterapeutin vastaanotolle.


Artikkelin kirjoittaja on Marjaana Alajoki, joka toimii Easymovella fysioterapeuttina. Voit varata ajan Marjaanalle nettiajanvarauksemme kautta tai tiedustella muita aikoja spostitse marjaana.alajoki@easymove.fi



Lisää mielenkiintoista luettavaa:

Mikäli harjoittelun aloittaminen arveluttaa tai kuntoutumisprosessi turhauttaa, varaaa aika Easymoven taitaville fysioterapeuteille.

Polven tekonivelleikkauksen jälkeinen fysioterapia

Asiakaskertomuksen on jakanut Easymoven asiakas, joka kävi fysioterapiassa polven tekonivelleikkauksen jälkeisessä kuntoutuksessa.

Lue lisää


Asiakaskertomus niska-hartiavaivojen kuntoutuksesta naprapaatin kanssa

Reilussa kolmessa kuukaudessa merkittävästi ryhdikkäämpi ja energisempi olo!

Lue lisää