Polven tekonivelleikkauksen jälkeinen fysioterapia

Asiakaskertomuksen on jakanut Easymoven asiakas, joka kävi fysioterapiassa polven tekonivelleikkauksen jälkeisessä kuntoutuksessa.

Mikäli harjoittelun aloittaminen arveluttaa tai kuntoutumisprosessi turhauttaa, varaaa aika Easymoven taitaville fysioterapeuteille.

"Hakeuduin fysioterapiaan polven tekonivelleikkauksen jälkeisen kuntotuksen vuoksi. Kävin fysioterapiassa yhteensä 4 kertaa fysioterapeutti Marjaana Alajoen vastaanotolla. Fysioterapia sisälsi kohdallani hierontaa ja leikkausarven käsittelyä. Lisäksi fysioterapia sisälsi kuntosali- ja liikkuvuusharjoittelua, joiden pohjalta sain myös kotiharjoitusohjelman.

Olen ollut erittäin tyytyväinen fysioterapiaan!"

- Mervi 60v.

Asiakaskokemuksen on jakanut Easymoven asiakas Mervi, jonka fysioterapeuttina toimi Marjaana Alajoki.


Tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen

Tekonivelleikkauksesta kuntoutuminen kestää keskimäärin noin 1-2 vuotta ja vaatii noin kolmen kuukauden sairausloman. Leikkauksen jälkeinen kipu ja turvotus helpottavat kuukausien kuluessa, joten maltti on valttia. Kivusta huolimatta aktiivinen kotiharjoittelu on elinehto onnistuneelle kuntoutumiselle. Harjoittelun mahdollistamiseksi on hyvä ottaa tarpeen mukaan kipulääkettä etukäteen. Harjoittelun aikana saa tuntua lievää tai kohtalaista kiputuntemusta (VAS 3-4). Turvotusta voi esiintyä usean kuukauden ajan leikatun nivelen ja koko raajan alueella. Liikkuminen ja lepo sopivassa suhteessa, kylmähoito ja kohoasento lievittävät turvotusta pidemmällä aikavälillä. Jos turvotus selkeästi lisääntyy rasituksesta eikä lievity levossa, voi harjoittelua tilapäisesti keventää.

Tekonivelleikkauksen jälkeen suositellaan usein iskutonta liikuntaa, jotta tekonivel pysyisi paikallaan pidempään ja toimisi optimaalisesti. Tämä suositus ei kuitenkaan perustu näyttöön vaan on enemmänkin omaksuttu käytänne. Ei siis voida osoittaa, että liikunta tai työ heikentäisi tekonivelen pysyvyyttä. Tekonivelistä 95 % on paikallaan ja toimii odotetulla tavalla vielä 10 vuoden kuluttua leikkauksesta. Lähes kaikki tekonivelleikkauksessa käyneet toipuvat hyvin ja heidän elämänlaatunsa paranee merkittävästi.

Mikäli olet epävarma, kuormittavamman harjoittelun aloittaminen arveluttaa tai kuntoutumisprosessi turhauttaa, hakeudu viipymättä fysioterapeutin vastaanotolle.Lue lisää tekonivelleikkauksesta:

Vuonna 2016 Suomessa tehtiin 12.251 kpl polven ja 9.656 kpl lonkan tekonivelleikkausta.

Tekonivelleikkaus, toipuminen ja kuntoutus

Jännittääkö tuleva polven tai lonkan tekonivelleikkaus? Lue lisää tekonivelleikkauksesta, toipumisajasta, kivusta ja turvotuksesta sekä kuntoutuksesta.

Lue lisää


Lonkan tekonivelleikkaus, osa 1

​​​​​​​Olen 57-vuotias perusterve mies, jolle tehtiin vasemman lonkan tekonivelleikkaus. Tässä tarinassa seuraamme operaation eri vaiheita alkaen leikkausta edeltävästä preoperatiivisesta kuntoutuksesta ja päättyen leikkauksen jälkeiseen postoperatiiviseen kuntoutukseen.

Lue lisää


Nivelrikko on nivelruston vaurioitumista - Millainen vaikutus fysioterapialla on polven nivelrikossa?

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, jota esiintyy eniten polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä.

Lue lisää