Lonkan tekonivelleikkaus, osa 1

​​​​​​​Olen 57-vuotias perusterve mies, jolle tehtiin vasemman lonkan tekonivelleikkaus. Tässä tarinassa seuraamme operaation eri vaiheita alkaen leikkausta edeltävästä preoperatiivisesta kuntoutuksesta ja päättyen leikkauksen jälkeiseen postoperatiiviseen kuntoutukseen.

Miten päädyttiin leikkaukseen?

Vasemman lonkan liikkuvuuden havaitsin hieman huonommaksi jo nuoremmalla iällä. Liikkuvuuteen panostamalla olen pystynyt toimimaan normaalissa arjessa ja harrastuksissa aina näihin päiviin saakka. Viimeisen parin vuoden aikana lonkka on alkanut vaivaamaan enemmän. Rasituksesta lonkka kipeytyi mutta palautui kyllä aina levossa. Leposärkyjä ei ole ollut. Liikuntaa olen pystynyt harrastamaan kohtuudella viime aikoihin saakka. Mm. luisteluhiihto onnistui hyvin vielä tämän talven lumilla.

Päätin kuitenkin selvittää lonkkani tilanteen ja varasin ajan ortopedille. Lääkäriaika oli 16.2.2021. Haastattelun ja tutkimisen jälkeen sain lähetteen saman tien röntgeniin. Röntgenin jälkeen palasin takaisin lääkärin pakeille. Diagnoosina oli vasemman lonkan merkittävä kuluma, rustopinta puuttuu kraniaalisesti (elipäänpuoleisesti) täysin. Löydöksen perusteella suunniteltiin tekonivelleikkaus kyseiseen lonkkaan. Leikkauspäiväksi valikoitui 30.3.2021.

Heti alusta oli selvää, että haluan hoitaa tämän prosessin mahdollisimman hyvin, jotta voin palata työelämään mahdollisimman pian. Preoperatiivinen kuntoutus aloitettiin Easymoven fysioterapeutin Jussi Viirelän kanssa viikolla 9. Kuntoutuksessa keskityttiin operoitavan alueen lihasten vahvistamiseen ja aktivointiin. Liikkeet valittiin siten, että niitä on helppo toteuttaa myös kotioloissa. Apuvälineinä olivat lähinnä oma keho, kuminauhat ja kahvakuulat. Liikkeitä tehtiin nousujohteisesti ja hieman varioiden.


Esimerkkejä harjoitteista ennen leikkausta


Tunnelmat heti leikkauksen jälkeen?

Operaatio suoritettiin 30.3.2021 selkäydinpuudutuksessa heti aamusta ja se sujui suunnitellusti. Iltapäivällä, puudutuksen hävittyä, pääsin jo kävelemään EVA-telineen avulla. Illalla pystyin jo kävelemään hieman kyynärsauvojen avulla. Yön vietin osastolla. Seuraavan aamun olin vielä tarkkailussa ja kävin kävelyllä sairaalan käytävillä. Lonkasta otettiin kontrollikuvat, joista todettiin, että osat olivat oikeilla paikoilla. Sairaalan fysioterapeutin toimesta sain ensimmäiset ohjeet postoperatiiviseen kuntoutukseen. Kotiutus tapahtui 31.3.2021 puolen päivän aikaan. Kotona aloitin heti saamieni liikkeiden sekä lyhyiden kävelylenkkien tekemisen.

Tekstin on kirjoittanut Auvo Karsikas, Easymoven hieroja. Auvon fysioterapeuttina toimii Jussi Viirelä.


Seuraavassa tekstissä pääsemme kurkistamaan leikkauksen jälkeisiin harjoitteisiin ja miten kuntoutuminen on edistynyt!