Hevostapaturman jälkeinen kuntoutus

Minulle sattui tapaturma, kun taluttamani hevonen sai pakoreaktion. Oikea olkapää lähti pois paikoiltaan ja oikeaan reiteen tuli kavion aiheuttama valtava hematooma. Tapaturma vahingoitti suuresti kehoni oikean puolen toimintakykyä.

Kokeneena ratsastajana minulle on kehittynyt kehon liikeketjujen tiedostamisen kyky, joka on tärkeä osa ratsastustaitoa. Ymmärsin, että olkapään kuntoutukseen tarvitsen olkapään vammoihin perehtyneen fysioterapeutin. Hematooman kerrottiin paranevan ajan kanssa.

Otin yhteyttä fysioterapeutti Kim Lehtiseen. Hän löytyi Easymove -yrityksen verkkosivuilta.


Oikea olkapää oli täysin liikuntarajoitteinen, kun aloitin fysioterapian. Olkapään kuntouttamisharjoitukset Kim antoi minulle tavatessamme kahden viikon välein. Noudatin annettuja liikeharjoituksia huolella. Oikean käden toimintakyky piti saada takaisin.

Kuntouttamisohjelma oli erittäin hyvin laadittu. Seurasin olkapään liikeratojen ”löytymistä” ja voimistumista. Harjoitukset tein myös vasemmalle olkapäälle. Ratsastajan toispuoleisuus vaikeuttaa hevosen liikkumista ja heijastuu hevosen hyvinvointiin.

Hyvin laaditun kuntoutusohjelman johdosta hartiaseudun toimivuus on palautunut ennalleen. Kuntoutusohjelma oli myös tehty siten, että selän kiertoliike (rotaatio) ”löytyi uudelleen”. Koko kehon hallinta ja sen tiedostaminen tuntuu sujuvan jopa paremmin kuin ennen onnettomuutta. Voimisteluttamisjumppa jatkuu edelleen. Sitä ei voi lopettaa!


Kiitokset Kimille erinomaisesta kuntoutusohjelmasta.”


Kirjoittaja on Easymoven fysioterapia-asiakas Liisa 73 v. Hänen fysioterapeuttinaan Easymovella on toiminut Kim Lehtinen.