Olkavarren murtuma – kivusta voittoon!

Olkavarteen syntyi murtuma, kun onnistuin kaatumaan käsivarteni päälle. Onneksi pala oli kohdallaan, joten ortopedi päätyi sellaiseen hoitomuotoon, että kyynärpäätä pidetään kropassa kiinni.

Olkavarren heiluriliikettä sai alkaa yrittää kahden viikon päästä (kun kivuilta pystyi). Mitellaa tai muuta sidettä ei pidetä, viikon välein kuvataan, pysyykö pala paikallaan. Pysyihän se, vaan koko raajaan ehti muodostua melkoisia liikerajoitteita. Kivut oli suunnattomat. Käsivarsi ei juuri kyljestä irronnut kivutta, en saanut sitä suoraksi, saatikka nostettua ylös tai selän taakse.


Neljän viikon päästä pääsin fysioterapeutti Roosa Myllylän käsittelyyn. Aloitettiin iisisti, kartoitettiin ongelmat ja ihmeteltiin turvotuksia ja kipukohtia. Roosa rakensi suunnitelman: kerran-kaksi viikossa tunti kerrallaan hänen käsittelyynsä ja kotiohjeita lisäksi. Olkavartta alettiin mobilisoida ja liikutella eli kiskoa, vääntää, kääntää, pusertaa, venyttää ja taputella. Minä ähkin ja joskus nousi vedet silmiin. Roosa huuteli tekeekö makian kipiää vai kipiän kipiää. Yleensä se oli sitä makiaa.


Kotona aloin Roosan video-ohjeilla lisätä lihasvoimaa ja venytyksillä yritin laajentaa liikettä. Ilman Roosan ohjeita ja ”muovailuhetkiä” en olisi nyt tässä. Puoli vuotta ja raajassa lähes normi liikerata!


Nyt käyntejä harvennetaan, mutta jatketaan, jouluna kaikki on toisin.


Kirjoittaja on Easymoven asiakas Eija 57v. Hänen fysioterapeuttinaan toimii Easymoven Roosa Myllylä.