Lonkan tekonivelleikkaus, osa 2

Jatkoa edelliseen lonkan tekonivelleikkaus tekstiin. Tässä tekstissä pääsette mukaan ensimmäisten leikkauksen jälkeisten viikkojen tunnelmiin.

Ensimmäiset kolme viikkoa leikkauksen jälkeen

Heti leikkauksen jälkeen tunsin, että lonkkanivelen kulumasta johtuneet kipuilut jäivät leikkauspöydälle ja myös lonkan liikkuvuus oli normaalimpaa kuin ennen leikkausta. Toki jalka oli kipeä, mutta kipu oli enempi lihas-/turvotuskipua. Kipulääkityksellä kivut pysyivät kuitenkin aisoissa. Aloin vähentämään kipulääkitystä aseittain 1,5 viikon kuluttua leikkauksesta ja lopetin niiden käytön kokonaan 2 viikon kohdalla.

Tein sairaalan fysioterapeutilta saamaa seitsemää liikesarjaa n. kolme kertaa päivässä sekä kävin kävelyllä kyynärsauvojen kanssa pari kertaa päivässä. Liikesarjat tehtiin kehon omalla painolla. Kävelylenkit pitenivät sitä mukaan mitä lonkka antoi myöten. Kyynärsauvat pystyin jättämään pois n. viikon kuluttua leikkauksesta. Liikkeiden tavoitteena oli operoidun alueen lihasten aktivointi, lonkan liikkuvuuden parantaminen sekä vasemman jalan turvotuksen vähentäminen.

Nukkuminen oli hieman haastavaa koska olen tottunut nukkumaan kyljellään, ja nyt ei vasemmalla kyljellä saanut nukkua ennen kuin leikkaushaavassa olevat hakaset oli poistettu. Hakaset poistettiin 14 vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Haava oli parantunut tosi hyvin. Hakasten poiston jälkeen arven kohtaa alettiin käsittelemään hieromalla sekä faskia hierontakupeilla, jotta arpikudoksen muodostus olisi mahdollisimman vähäistä.

4-6 viikkoa leikkauksesta

Kolmannen viikon jälkeen kuntouttaviin liikkeisiin tehtiin hieman muutoksia fysioterapeutin toimesta. Samalla liikkeiden kuormittavuutta lisättiin koska kuntoutuminen oli edennyt sen verran hyvin, että tämä oli mahdollista. Arkipäiväisten askareiden tekeminen onnistui tässä vaiheessa jo varsin hyvin. Toki pitempikestoinen rasitus kipeytti hieman lonkan seudun pehmytkudoksia.

Kuudennen viikon täytyttyä oli kontrollikäynti leikkauksen suorittaneet lääkärin vastaanotolla. Lonkan tilanne oli jo sillä tasolla, että kuntoutuksessa voidaan siirtyä fysioterapeutin ohjeistuksella saliharjoitteluun. Mitään varsinaisia rajoituksia harjotteisiin ei enään ole. Toki lonkan tilannetta pitää kuunnella herkällä korvalla.

Samalla päätimme, että voin aloittaa osittaisen työnteon. Sovimme lääkärin kanssa, että kokeilen työntekoa seuraavat kaksi viikkoa 50% työmäärällä. Mikäli lonkka kestää tämän jakson hyvin niin tämän jälkeen jatkan normaalilla työmäärällä.

Tekstin on kirjoittanut Auvo Karsikas, Easymoven hieroja.


Edellisen osan ja muuta mielenkiintoista luettavaa täältä:

Lonkan tekonivelleikkaus, osa 1

​​​​​​​Olen 57-vuotias perusterve mies, jolle tehtiin vasemman lonkan tekonivelleikkaus. Tässä tarinassa seuraamme operaation eri vaiheita alkaen leikkausta edeltävästä preoperatiivisesta kuntoutuksesta ja päättyen leikkauksen jälkeiseen postoperatiiviseen kuntoutukseen.

Lue lisää

Nivelrikko on nivelruston vaurioitumista - Millainen vaikutus fysioterapialla on polven nivelrikossa?

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, jota esiintyy eniten polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä.

Lue lisää