Lonkan tekonivelleikkaus, osa 3

Viimeinen osa tekonivelleikkauskertomuksesta. Tässä tekstissä Auvon fiiliksiä töihin paluusta ja leikkauksen onnistumisesta.

7-10 viikkoa leikkauksesta

Töihin paluu 50% työpanoksella sujui varsin hyvin. Lonkka kesti hyvin työn aiheuttamia rasituksia ja mitään suurempia kipuja ei esiintynyt. Osa päivistä oli jo varsin kuormittavia runsaasta asiakasmäärästä johtuen. Näinä päivinä lonkan seudun lihaksistossa tuntui iltapäivällä lievää väsymyksen tunnetta. Nämäkin tuntemukset poistuivat ennen seuraavaa työpäivää. Lonkan kuntoutus jatkui edelleen nousujohteisesti myös tänä aikana.

Kahden viikon jälkeen siirryin 100% työaikaan. Työmäärän nostaminenkaan normaaliksi ei lisännyt lonkan alueen kipuja. Tässä vaiheessa kuntoutuksessa siirryttiin enemmän voimaa tuottaviin harjoitteisiin. Liikkeiden vastusta ja kuormittavuutta lisättiin asteittain.

Olen erittäin tyytyväinen, että päädyin operaatioon jo tässä vaiheessa. Olisin varmaan pärjännyt omallakin nivelellä vielä muutamia vuosia, mutta todennäköisesti elämänlaatu olisi huonontunut koko ajan ja kivut olisivat lisääntyneet. Nyt nivelestä johtuvia kipuja ei ole ollenkaan ja lonkan liikkuvuus on normaali, joten elämän laatu on parantunut huomattavasti. Tällä hetkellä haastavinta on oppia pois vääristä liikeradoista, jotka ovat peräisin lonkan liikeratojen puutteesta. Tulee vielä tehtyä asioita ”väärällä tavalla”. Tämäkin tulee kyllä kuntoon, kunhan aikaa kuluu riittävästi.

Omalla tekemisellä on suuri vaikutus operaatiosta toipumiseen. Kukaan ei tee asioita sinun puolesta. Pre- ja postoperatiivisten liikkeiden oikeanlainen suorittaminen on myös tärkeää prosessin etenemisen kannalta. On eri asia, että tekeekö vain ”liikkeet läpi” vai tekeekö ne huolella keskittyen ja oikein. Kuntoutus jatkuu työnteon ohella niin kauan, että operoidun puolen toiminta on samalla tasolla kuin operoimattoman puolen.​​​​​​​​​​​​​​

Kiitokset operaation eri vaiheista kuuluu Easymoven fysioterapeutti Jussi Viirelälle, leikkaavalle lääkärille Tuukka Niinimäelle sekä Mehiläisen leikkaussalitiimille ja muulle henkilökunnalle.

Auvo Karsikas, Koulutettu hieroja Easymove.


Lue tästä aiemmin julkaistut osat:

Lonkan tekonivelleikkaus, osa 1

​​​​​​​Olen 57-vuotias perusterve mies, jolle tehtiin vasemman lonkan tekonivelleikkaus. Tässä tarinassa seuraamme operaation eri vaiheita alkaen leikkausta edeltävästä preoperatiivisesta kuntoutuksesta ja päättyen leikkauksen jälkeiseen postoperatiiviseen kuntoutukseen.

Lue lisää

Lonkan tekonivelleikkaus, osa 2

Jatkoa edelliseen lonkan tekonivelleikkaus tekstiin. Tässä tekstissä pääsette mukaan ensimmäisten leikkauksen jälkeisten viikkojen tunnelmiin.

Lue lisää