Polven venähdys - yleinen vamma arkiliikkujilla sekä urheilijoilla

Polven venähdyksen hoito määräytyy vamman luonteen mukaisesti. Toisinaan on tarpeen kääntyä lääkärin tai fysioterapeutin puoleen.

Polven venähdys ja sen oireet


Polven venähdys on yleinen vamma sekä urheilijoilla että arkiliikkujilla. Tyypillisiä urheilulajeja, joissa polvi voi venähtää ovat esim. nopeatempoiset pelit kuten salibandy ja jalkapallo. Venähdys tapahtuu usein käännöksissä, joissa alaraajan kontakti alustaan säilyy paikallaan, mutta muu keho kääntyy. Näin tapahtuvassa kiertoliikkeessä nivelsiteet sekä polven kierukat voivat vaurioitua.

Venähdys aiheuttaa tyypillisesti kipua ja turvotusta polven alueella ja sitä ympäröivissä kudoksissa. Lievemmät vammat saattavat parantua itsestään, mutta mikäli polvessa esiintyy voimakasta turpoamista, lukkiutumista tai jalalle ei kestä varata painoa, on hyvä hakeutua lisätutkimuksiin lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle.


Kuva 1: https://www.terveyskyla.fi/niveltalo/mihin-sattuu/polvi/polven-rakenne

Polven anatomia lyhyesti


Polvinivel yhdistää sääri- ja pohjeluun reisiluuhun. Polvinivel voidaan erotella kahteen niveleen; polvilumpio-reisiluuniveleen sekä sääri-reisiluuniveleen. Polven tuki muodostuu nivelsiteistä (sivusiteet sekä ristisiteet), jotka tukevat polvea sivusuunnassa sekä etu-takasuunnassa sekä polvea liikuttavien lihasten jänteistä. Nivelkierukat puolestaan pehmentävät kävelyn ja juoksun aiheuttamaa tärinää.


Hoito ja fysioterapia


Polven venähdyksen kuten muidenkin liikuntavammojen ensiapuna toimii uusi suositus PEACE (KTS. Kuva 2). Ensiavun jälkeen on tärkeää aloittaa kuntoutus (LOVE), jossa kuormituksen pariin palataan heti kun oireet sen sallivat. Polven venähdyksessä kuntoutuksen tavoitteena on liikeratojen palauttaminen, lihasten vahvistaminen sekä uusien vammojen ennaltaehkäisy. Näin mahdollistetaan normaaleihin arkiaskareisiin palaaminen. Alla muutama harjoite kotiharjoittelun tueksi. Fysioterapeutin vastaanotolta saat kuitenkin aina yksilölliset harjoitteet polvivammasi kuntouttamiseksi.

Kuntoutusharjoitteita

Polven ojennus nilkkapainolla.

Ojenna polvi suoraksi, pidä hetki ja laske hallitusti alas. Lisää vastusta saat kuntosalilla polven ojennus-laitteella.

Steppilaudalle nousu.

Nouse ylös laudalle ja laskeudu hallitusti alas. Vaihda ponnistavaa jalkaa.

Kyykky pallolla.

Aseta pallo seinää vasten. Nojaa palloon. Laskeudu kyykkyyn ja ponnista ylös.



Blogitekstin on kirjoittanut fysioterapeutti Aino Alatalo. Ainolle voit varata aikoja Haukiputaalle nettiajanvarauksen kautta tai asiakaspalvelunumerosta 020 7342090.


Lähteet:

  • https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00772/polvivamma-kierukkavamma-ristisidevamma

  • https://www.terveyskirjasto.fi/ldk00537/polvinivelen-rakenne

  • Walker, Brad. Urheiluvammat - ennaltaehkäisy, hoito, kuntoutus ja kinesioteippaus. Vk-Kustannus Oy

  • https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00909