Vieraskynä: Polven venähdys on yleinen vamma liikunnan parissa
Polven venähdyksissä selviää usein kotikuntoutuksella, mutta tarvittaessa kannattaa kääntyä fysioterapeutin tai lääkärin puoleen.
Polven venähdys
Vauhdikkaat urheilulajit, kuten jalkapallo, ovat lajeina riskialttiita polven venähdyksille. Myös arkiliikkujalle voi sattua polven venähdys esim. metsälenkillä. Polven venähdys tapahtuu tilanteissa, jossa jalka on kontaktissa maahan pysyen paikallaan, mutta muut kehonosat kääntyvät. Vääntyminen voi kipeyttää polven lyhytaikaisesti ilman suurempaa kudosvauriota tai se voi johtaa nivelsiteiden venähdykseen tai katkeamiseen. Vaurion polveen voi aiheuttaa myös siihen kohdistuva isku tai toistuva kuormitus.
Mitä oireita?
Yleisimmät oireet liittyen polven venähdykseen ovat turvotus ja kipu. Polven venähdykset usein paranevat itsestään kotikuntoutuksella. Jos kipu on kuitenkin voimakasta, polveen ilmenee turvotusta tai painoa ei pysty jalalle varaamaan, olisi hyvä hakeutua lääkärin tai fysioterapeutin vastaanotolle.
Pikainen vilkaisu polven anatomiaan
Polvinivel on pinta-alaltaan ihmiskehon suurin nivel. Se muodostuu kolmesta luusta seuraavasti: reisiluu ja sääriluu muodostavat sääri-reisiluunivelen sekä reisiluu ja polvilumpio muodostavat yhdessä polvilumpionivelen. Reisiluun ja sääriluun välinen nivel on luisten rakenteiden puolesta melko huonosti yhteensopiva, joten polviniveltä tukevat erilaiset nivelsiteet sekä lihasten jänteet. Polvinivelen merkittävimmät nivelsiteet ovat etummainen ja takimmainen ristiside, joiden tehtävänä on rajoittaa polven liikettä etu-takasuunnassa. Sivuttaissuunnan liikettä tukevat sisempi ja ulompi sivuside.
Polven venähdyksen hoito ja fysioterapia
Polven venähdyksen ensiapuna toimii kylmä, kohoasento ja kompressio. Jos venähdyksen oireet kipu ja turvotus ei ala alenemaan kotihoidolla, olisi syytä kääntyä ammattilaisen puoleen.
Polven venähdyksen kuntoutuksen tavoitteena on liikeratojen ylläpito ja lihasten vahvistaminen. Sivun alaosassa muutamia harjoitteita, joita voit tehdä kotona polven venähdyksen omahoitona.
Polven venähdyksissä voit hakeutua myös fysioterapeutin vastaanotolle, jossa suljetaan pois mahdolliset repeämät ja saat kuntoutumisesi tueksi yksilölliset harjoitteet.
Venähdysten ennaltaehkäisy on myös tärkeää, johon voit vaikuttaa vahvistamalla polven alueen lihaksia.
Harjoitteita
Blogitekstin on kirjoittanut fysioterapeuttiopiskelija Anita Raipala Jyväskylän ammattikorkeakoulusta.
Lähteet:
Kauranen, K. 2021. Fysioterapeutin käsikirja. 4. uud. p. Helsinki: Sanoma Pro.
Polven vammat. 2019. Terveyskylän niveltalon verkkojulkaisu. Viitattu 24.2.2021. https://www.terveyskyla.fi/niveltalo/mihin-sattuu/polvi/polven-vammat.
Saarelma, O. 2020. Polvikipu. Lääkärikirja Duodecim verkkojulkaisu terveyskirjastossa. Viitattu 5.3.2021. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00797
Saarelma, O. 2020. Polvivamma, kierukkavamma, ristisidevamma. Lääkärikirja Duodecim verkkojulkaisu. Viitattu 24.2.2021. https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00772.